Jak se starat o starožitný nábytek?

Je zřejmé, že pokud vlastníte nějaký pěkný kus starožitného nábytku, budete dělat vše pro to, abyste ho zachovali ve výborném stavu. Pokud se o něj budete opravdu starat, peníze které jste obětovali na jeho koupi, nebudou špatnou investicí. Pečovat o starožitný nábytek znamená čištění vhodnými čistícími prostředky, vhodným způsobem a ve vhodných intervalech. Nabídneme Vám stručný návod, k tomu abyste se s Vaší knihovnou nebo stolem mohli pyšnit co nejdéle.

První věc, kterou musíte udělat, je zabránit ulpívání prachu. Utírání starožitného nábytku by mělo zakořenit do Vašeho denního režimu. Utírat nábytek od prachu byste měli minimálně jednou týdně. Nejvhodnější volbou je použití měkkého hadříku. Vyhněte se používání moderních rozprašovacích sprejů, protože chemické látky, které obsahují by mohly starožitný nábytek poškodit tím, že vytvoří místa s jiným barevným odstínem - nejčastěji se jedná o vyblednutí. Existují určité typy leštidel, které obsahují pomerančový olej nebo nábytkový vosk, které lze použít k zachování lesku. Pomerančový olej, který zajistí vyčištění nábytku byste měli na nábytek aplikovat jednou měsíčně. Aplikovat vosk stačí jen jednou za pár měsíců.

Další věc, kterou byste měli zajistit, je ochrana dřeva. Samozřejmě, pokud se úklid neprovádí správně, může dojít k poškození nábytku, proto musíte mít jistotu, aby byl neustále chráněn. Například, pokud na nábytek nechtěně vylijete vodu, ihned ji setřete, čímž ochráníte dřevo. Pokud se však na nábytek dostane tekutina založená na bázi rozpouštědel, musíte zvolit odlišný postup. Na skvrnu přiložte suchý hadřík, čímž se veškerá kapalina do ní vpije. Pokud byste tuto skvrnu rozetřeli, způsobili byste mnohem větší škody.

Dalším preventivním opatřením k zamezení poškození je neumístění nábytku na přímé sluneční světlo. Sluneční záření může nejen odbarvit nábytek, ale může také způsobit, že začne stárnout a pokud se to stane pak žádné čištění nenavrátí starožitný nábytek zpět do dob jeho bývalé slávy.

Nakonec, ujistěte se, že nábytek má optimální klimatické podmínky v místnosti, kde je umístěn. Pokuste se zajistit, aby byla okolní teplota stejná po celý rok. Zajistěte, aby místnost nebyla příliš suchá nebo vlhká.

Pokud dodržíte všechny rady a doporučení, které zde byly uvedeny, můžete si být jisti, že všechny peníze, které jste do starožitného nábytku investovali nebyly zbytečnou investicí a že námaha, kterou jste věnovali pečovaní se o něj, nebyla zbytečná. Také si můžete být jisti, tím, že Vám vydrží ve výborné kondici mnoho let.