Dřevěný nábytek - kus přírody doma

Dřevo je stále jedním z nejoblíbenějších materiálů v našich domovech. Jeho teplé vyzařování zútulní prostor, přirozená kresba přitahuje naše pohledy, je příjemné na dotek. Dřevo má srdce, je to kus přírody přenesený k nám domů.

Nábytek se rozhodujícím způsobem podílí na vytváření našeho bydlení po stránce estetické i funkční. Vyvolává pocity, ovlivňuje náladu, vytváří dojem odstupu a zároveň blízkosti, usměrňuje pohyb osob, slouží praktickým funkcím. To je jedna strana. Druhá strana jsou materiály, z nichž se nábytek vyrábí a které umožňují zhmotnit představy designérů či výrobců. Pokud jde o takový materiál, jakým je masivní dřevo, přistupuje zde další faktor: použití přírodního materiálu vnáší do našich příbytků emocionalitu spočívající v jeho souladu s přírodou. Dřevo splňuje všechny základní požadavky na zdravé bydlení - je recyklovatelné, je to obnovitelná surovina s dlouhou životností. A je zvláště vhodné k tomu, aby v našem stále více umělém světě splnilo volání po přirozenosti a autenticitě.

Zkušenosti dělají mistra
Dřevo dýchá a pracuje, žije se svými uživateli. Vlastnosti dřeva vyžadují od jeho zpracovatelů správné zacházení, nezbytné znalosti, zkušenosti a dovednosti. Začíná to už při sušení dřeva a končí při ošetřování povrchu dřevěného nábytku. Je třeba zohlednit skutečnost, že "pracující" dřevo, pokud není stoprocentně zpracované, může způsobit na velkých plochách, jako jsou např. pracovní desky stolů, dveře, mírné deformace. Je skutečné umění správným zpracováním, konstrukcí a ošetřováním dosáhnout, aby vlastnosti dřeva nepoškodily krásu nábytku z něho vyrobeného.

Stavět na tom, co je přirozené
Dřevo jako přírodní materiál není absolutně pravidelné. Právě malé barevné rozdíly a odlišnosti v jeho kresbě svědčí o tom, že jde o přírodní materiál vyvolávající pocit přirozenosti. Ponechat dřevu jeho přírodní charakter a zároveň ho zpracovat tak, aby nábytek z něj dlouho bezchybně sloužil, není snadný úkol a vyžaduje velký kus řemeslné zručnosti a precizní práce. Designér Karl Auer, který navrhuje nábytek pro velkého evropského výrobce dřevěného nábytku, zdůrazňuje: "Dřevo je živá, organická surovina, která vyžaduje osobité zpracování. Když se soustředí veškerá pozornost na jeho správné opracování, odmění se nábytkem, který vydrží dlouhá desetiletí a bez problémů překoná vícenásobné stěhování. "Samozřejmě design masivního nábytku se musí řídit požadavky a zvláštnostmi té které doby. Někteří výrobci staví designově zajímavé kusy na tom, co je pro strom charakteristické - větve, zvláštní růst, praskliny. Tak vzniká jedinečný nábytek, absolutní unikát, vyzařující nadčasový design.

Trvalá kvalita
V minulosti byla životnost nábytku sto a více let. Dnes se používá 10-15 let a končí na smetišti. Příčinou jsou rychle se měnící módní trendy, jakož i nízká kvalita, v důsledku níž přestává nábytek plnit svoji funkci. Nové výrobní postupy, zařízení a chemické prostředky posouvají nábytek z "polotovarů" k vyšší kvalitě. Na druhé straně narůstá i seznam škodlivých látek, které se mohou z takového nábytku uvolňovat a měly by být varováním při upřednostňování ceny jako hlavního kritéria při koupi. Masivní nábytek je v tomto směru určitě lepší alternativou.

Příroda má konjunkturu
V zahraničí není neznámý pojem "bio-nábytek". Objevil se před 15 lety a v té době byl považován za skutečnou výstřednost. Jeho pozitivní vlastnosti a nezaměnitelný vzhled se zasloužili o vítězné tažení na trhu. U bio-nábytku se věnuje velká pozornost ošetřování povrchu. O lesk se stará rostlinný olej a balzám na bázi včelího vosku. Jejich používáním se v průběhu let dají odstranit škrábance a poškození. Někteří výrobci jdou tak daleko, že spoje a kování zhotovují výhradně ze dřeva - podle staré truhlářské tradice. Hodnoty minulosti a moderní technologie vytvářejí ideální spojení.